marți, 15 februarie 2011

CULTURA GENERALA: Cea mai inalta cladire din lume

 Ca sa va atrag atentia asupra articolului trebuie sa incep cu fraza: ,,La construirea acestei cladiri uriase si-a investit talentul si priceperea si romanul ,arhitectul Cristian Gavrilescu.


   Acum sa  vorbim despre cladire.


Burj Khalifa (“Turnul Khalifa“), denumit inainte de inaugurare “Burj Dubai“, este un zgarie-nori gigant dinDubai (Emiratele Arabe Unite) care reprezinta cea mai inalta cladire construita vreodata de om, masurand 828 m inaltime.
Constructia acestui turn urias a inceput la 21 septembrie 2004 si a fost finalizata la 1 octombrie2009Inaugurarea oficiala a acestei cladiri a avut loc pe 4 ianuarie 2010.

Cifre

Pentru constructia acestui turn gigant au fost utilizati 330.000 de metri cubi de beton39.000 tone de otel si 26.000 de panouri de sticla, costurile totale ale proiectului ridicandu-se la 1,5 miliarde de dolari.
Pentru a spala cele 24.348 de ferestre, au fost amplasate in exteriorul cladirii Burj Khalifa (in dreptul etajelor 40, 73 si 109) niste masini speciale de spalat geamurile, pe niste platforme orizontale. Fara aceste masini speciale, unui numar de 36 de muncitori i-ar lua cel putin 3 luni sa curete intreaga fatada.

In fiecare zi, cladirea Burj Khalifa are nevoie de 946.000 litri de apa.
Cladirea Burj Khalifa - Dubai
Cladirea Burj Khalifa - Dubai
Cladirea Burj Khalifa are destinatie mixta, gazduind atat spatii de birouri, cat si hoteluri (unHotel Armani cu 304 camere ocupa 15 etaje) silocuinte (apartamente cu 1,2,3 si 4 camere). Acest turn mai contine si o biblioteca, un club, piscine interioare si exterioare, jacuzzi, o sala de festivitati si un magazin alimentar – Burj Khalifa Gourmet Market.

Recorduri detinute de Burj Khalifa

Aceasta cladire uriasa a stabilit mai multerecorduri mondiale, pe langa recordul pentru cea mai inalta cladire din lume:
  • Constructia cu cele mai multe etaje – 160(record detinut anterior de Willis Tower – 108)
  • Lifturile cu cea mai mare viteza din lume (64 km/h sau 18 m/s)
  • Moscheea situata la cea mai mare inaltime (etajul 154)
  • Piscina situata la cea mai mare inaltime (etajul 76)
  • Cea mai inalta platforma exterioara de observatie din lume – la 452 m (etajul 124)

Numele Burj Khalifa

Cladirea Burj Khalifa a fost terminata in timpul crizei financiare dintre 2007 – 2010. Datorita numeroaselor proiecte arhitectonice ambitioase pe care le-a initiat, Dubai-ul s-a inglobat in datorii. Cel care a platit datoriile Dubai-ului a fost Presedintele Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan. In semn de recunostinta, turnul a fost redenumit din “Burj Dubai” in “Burj Khalifa“, in cadrul ceremoniei de inaugurare.

Arhitectura si design

Cladire - Dubai
Uriasa cladire Burj Khalifa - Dubai
Gigantul zgarie-nori Burj Khalifa are un design inspirat de arhitectura islamica, incluzand elemente istorice si culturale proprii acelei regiuni. Turnul este alcatuit din 3 elemente dispuse in jurul unui miez centralAmprenta la sol a acestei cladiri are forma literei Y (are trei lobi), forma ce este ideala atat pentru hoteluri, cat si pentru utilizare rezidentiala, deoarece aceste aripi ale cladirii permit o maxima priveliste exterioara si maximum de lumina naturala in interior.





Mai jos sunt niste poze din interiorul si exteriorul acestei claaaadiri!!!






Un comentariu:

  1. este super. e frumos sa se vada si alte lucruri.sunt persoane care judica dar nici nu stiu cat de frumos e.

    RăspundețiȘtergere