marți, 15 februarie 2011

Cel mai mare copac din lume

    Este cel mai mare copac din lume si totdata cel mai mare organism viu de pe Pamant, face parte din genul Sequoia (renumita ca fiind  specia celor mai mari  copaci din lume) si poarta numele General Sherman.
  Faimosul arbore este situat in Padurea Gigant din Parcul National Sequoia,din SUA.
File:Generalshermantree.jpg  
  DIMENSIUNI

Arborele General Sherman are un volum al trunchiului de 1.487 metri cubi, ceea ce il face sa fie cel mai mare copac din lume in ceea ce priveste volumul.

General Sherman are circumferinta de la baza de 31 m, fiind de 10 ori mai gros decat o balena albastra. Din cei 1487 de metri cubi, acest arbore contine suficient material lemnos cat sa se poata zidi 40 de case cu cate 5 camere fiecare. Scoarta exterioara a acestui copac se crede ca are peste 1 metru grosime.
Acest copac celebru are o inaltime de 83 m si o greutate estimata la 2.100 tone. Ramurile lungi apar incepand de la inaltimea de 39 m.

Descriere


Copacul General Sherman face parte dintr-o specie de conifere numitaSequoiadendron giganteum (cunoscuta si sub numele de “sequoia gigant” sau “brad rosu de Sierra” sau “Wellingtonia“). Apatinand unei specii de conifere, acest arbore faimos este vesnic verde, avand trunchiul in forma de piramida. Scoarta sa este de culoare brun-roscata.
ISTORIC
Arborele General Sherman are varsta cuprinsa intre 2.300 si 2.700 de . Oamenii de stiinta sunt de parere ca acest arbore magnific va continua sa creasca viguros inca multe mii de ani in viitor


Acest arbore faimos a fost denumit in 1879dupa generalul din Razboiul Civil American –William Tecumseh Sherman - de catre biologul James Wolverton, care a luptat ca locotenent in subordinea lui Sherman.
In ianuarie 2006, cea mai mare ramura a copacului General Sherman (care apare in fotografiile mai vechi sub forma de “L” sau de crosa de golf) s-a rupt. Nu au fost martori la acest incident, dar aceasta ramura – a carei grosime o depasea pe cea a multor trunchiuri de copaci, avand un diametru de peste 2 m si o lungime de peste 30 m - a sfaramat gardul care ingradea acest copac celebru si a creat o groapa in pavajul din jurul copacului.
Se pare ca acesta ruptura nu indica faptul ca arborele General Sherman ar avea probleme de sanatate, ci se datoreaza unor probleme meteorologice.
In urma pierderii acestei ramuri, arborele General Sherman si-a pastrat titlul de cel mai mare copac din lume (ca volum), deoarece marimea sa a fost determinata prin 
masurarea volumului trunchiului sau, excluzand ramurile.Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu