sâmbătă, 9 aprilie 2011

GEOGRAFIE:Paradis in Insulele Ionice

   Insula Corfu (despre care vorbim) mai  este numita Insula de Smarald sau Insula Afroditei. Aceasta insula a adunat o multime de  legende vechi.  Miturile si legendele grecesti s-au format din farmecul aparte dat acestei insule de peisajele fantastic de frumoase, create de lupta permanenta dintre munte si mare si de reliefurile spectaculoase si unice pentru spatiul grecesc. Laudata pana si de vestitul Homer, insula de forma unei seceri imense, pozitionata in nord-vestul Greciei, foarte aproape  atat de tarmurile Albaniei, cat si de tocul cizmei italiene, atrage admiratia oricui poposeste vreodata pe tarmurile ei.
 
   Corfu are o suprafat de 592 km2 ,iar relieful  sau muntos ,modelat in calcare si alte tipuri de roci, estedominat de varful Pantocrator (914 m).
    Verdele vegetatiei iti da de la departare, acea senzatie paradisica de spatiu imbietor. Poti sesiza peste tot prezenta chiparosilor,pinilor, maslinilor, smochinilor sau portozalilor.Pare deci o oaza verde, inconjurata nu de nisipurile unor plaje unduitoare, ci de tarmuri stancoase care se inalta salbatice din apele insumate ale Marii Ionice, spatiu acvatic interpus intre Marea Adriatica de la nord-vest si Mediterana propriu-zisa.
  La numai 22 km de orasul Corfu se afla  Paleokrastitsa, o localitate in care numarul de turisti il depaseste pe cel al locuitorilor.Este statiunea dintre golfuri, cu casele si hotelurile cocotate pe versanti abrubti, acoperiti cu un amestec de vegetatie din care tasnesc inconfundabile sulite ale maestosilor chiparosi. Culoarea apelor marine din golfuri pare scoasa direct din sevaletul unui pictor  neintrecut si , de fapt ,asa si este, caci natura  creeaza splendori demne de genialitatea unui artist.



Insula rasarita din legende

 In ziua de 11 august locuitorii Insulei Corfu il serbeaza pe patronul lor spiritual, Sfantul Spiridon.
  Insula Corfu are o populatie de 113.685 de locuitori (2005), are o suprafata de 592 km2, o lungime de 63 km si o latime de 28 km si este asezata pe coasta vestica a Greciei, in nordul Marii Ionice. Capitala insulei este Corfu Town.
  In Corfu s-a dat prima batalie navala cunoscuta in istoria Greciei (aproximativ in anul 664 i.Hr.), in urma careia insula a fost cucerita de tiranul corintian Periandros. Curand Corfu si-a recastigat independenta.In anul 31 i.Hr. a fost facut de romani puernicul oras Nicopolis, o cetate activa , foarte populata si care indeplinea un important rol comercial si cultural in regiune ,Corfu a intrat oarecum  intr-un con de umbra si, timp de aproape un mileniu , a fost uitata.

  In Evul Mediu a devenit iarasi o ispita militara si comerciala. Marile puteri care isi desfasurau fortele in Marea Mediterana s-au batut pentru cucerirea insulei: a fost ocupata de normanzi, apoi de genovezi pe care i-au alungat venetienii. In secolul al XIII-lea s-a aflat sub stapanirea grecilor (1214-1259). In 1267 a intrat sub dominatia casei de Anjou. In 1386, satula sa fie lasata la voia hazardului,  populatia din Corfu s-a pus singura sub ocrotirea Venetiei, o infloritoare republica maritima. A fost o decizie buna pentru ca venetienii erau priceputi  in constructiile militare. Pana sa ajunga sa faca parte din Grecia, Corfu a fost cedata francezilor in vremea lui Napoleon Bonaparte (1797), devenind apoi protectorat britanic.

   Oriunde am fi prinsi in labirintul de stradute pavate, prea inguste pentru traficul rutier, vedem turnul inalt al Bisericii Sfantul Spiridon. Adaugat bisericii in 1620, este construi in stil venetian, avand forma unui dom vopsit in rosu. Sub clopot este  amplasat un ceas mare, poleit cu aur. Biserica in sine a fost construita in  1577 si adaposteste moastele sfantului, aduse aici pe ascuns  dupa caderea Constantinopolului (1453).

  Influenta culturii vestice a facut ca in Corfu sa se dezvolte si o neobijnuita dragoste pentru muzica de opera. Aici s-a infiintat prima opera din Grecia, precum si, in 1732, cea mai veche universitate a Greciei. Amestecul de cultura greaca si occidentala este una dintre cele mai interesante trasaturi ale insulei. Majoritatea populatiei este ortodoxa, dar un mic numar de locuitori (5%) sunt romano-catolici, mostenire de origine venetiana. Totusi , ei nu sarbatoresc Pastele impreuna cu romano-catolicii din Italia, ci la aceeasi data ca si compatriotii lor greci.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu