sâmbătă, 9 aprilie 2011

Alimentatia sanatoasa: Ce trebuie sa contina un mic dejun perfect

  Am tot vorbit despre istorie, geografie, cladiri s.a. Acum m-am gandit sa mai trecem si pe la capitolul alimentatie si sa vedem ce am putea spune. In timp ce luam micul dejun mi s-a aprins beculetul si am hotarat:" Ce trebuie sa contina micul dejun perfect", si daca am hotarat m-am documentat si cand am aflat am scris aici cele ce urmeaza!


   Prima masa a zilei trebuie sa acopere 25% din aportul energetic total al unei persoane.  Din punct de vedere nutritional s-a constatat ca absenta micronutrietilor la micul dejun nu este compensata de catre celelalte mese. Micul dejun furnizeaza organismului vitaminele existente in fructe sau in cereale,precum si calciu. De asemenea, potrivit unor studii efectuate in urma cu cativa ani, micul dejun ar favoriza memoria si invatarea atat in cazul copiilor, cat si al adultilor.

    Mancati dimineata si va  veti pastra silueta
  
    Potrivit unui studiu recent efectuat pe marginea acestui subiect, s-a constatat ca persoanele care isi fac timp sa manance dimineata au de doua ori mai putine probleme cu obezitatea sau cu diabetul fata de cele care nu iau micul dejun. Aceasta prima masa a zilei permite organismului sa gestioneze mai bine aportul de zahar si calorii. Daca veti manca bine dimineata, riscul de a cadea in patima rontaitului cu o ora-doua inainte de prans sau  sa consumati o cantitate de mancare impresionanta la pranz este mult mai mic.

   Meniul ideal pentru micul dejun

 In mod ideal, micul dejun trebuie sa fie compus din trei elemente indispensabile:
-Lactate  (lapte dulce, iaurt sau branza), sursa excelenta de proteine de buna calitate si de calciu , ambele necesare formarii si intretinerii tesuturilor si oaselor.
-Cereale(paine, biscuiti sau cereale pentru micul dejun), pentru continutul de glucide, carburantul principal al organismului, ce da energia necesara incceperii in forta a zilei. Ca sa va asigurati inca de dimineata plinul de vitamine din grupa B, este cazul sa includeti in meniu painea integrala sau cerealele integrale. Vitamina B9 sau acidul folic permite evitarea oboselii intelectuale. Vitamina B1 joaca un rol primordial (adica este cea mai importanta; prima ca importanta) in pastrarea atentiei.
-O bautura pentru hidratarea organismului : ceai, apa, suc din fructe (fresh). Acestea va ajuta sa va pastrati silueta si in acelasi timp furnizeaza organismului vitamine si antioxidanti indispensabili in lupta cu radicalii liberi-responsabili in imbatranirea prematura a organismului.
  
   In functie de gusturile si obiceiurile fiecaruia , mai puteti adauga in meniu unt, dulceata, mezeluri slabe.

     O solutie pentru fiecare

  -Daca nu aveti timp sa va pregatiti micul dejun. Beti o ceasca de ceai sau lapte fermentat si mancati doua felii de paine integrala unse cu putin unt. 
-Daca ati avut o noapte alba. Beti un suc din doua portocale si un grapefrut. Mancati un sfert de bagheta cu doua oua fierte. La final , beti un pahar de lapte sau ceai.
-Daca simtiti nevoia unui meniu exotic.  Mancati un kiwi sau o jumatate de mango, o cana de lapte batut cu un praf de chimen , un corn proaspat cu o ceasca de ceai.
-Daca vreti sa va amintiti de copilarie.  Beti o cana de lapte cald cu cacao, mancati doua felii de paine cu unt si dulceata si incheiati cu un suc d eportocale.
-Daca aveti pofta de mancare sarata. Alegeti o felie de sunca de Praga, un triunghi de branza, doua felii de paine si la final beti suc de rosii.

     Recomandarile sunt adresate persoanelor care NU au fost diacnosticate cu diabet.

Un comentariu: