joi, 19 mai 2011

Franta

Franta este a treia  tara ca marime din Europa. Doar Rusia si Ucraina sunt mai mari. Franta are o bogata traditie culturala si o istorie zbuciumata.

Suprafata:544.965 km2
Populatie: 58.040.230 loc.
Capitala:Paris
Limba:franceza
Moneda:franc

     Peisajul Frantei e compus mai ales din campii si dealuri joase. Trei dintre granite sunt muntoase: M-tii Vosgi in nord-est, Pirineii in sud-vest si Alpii cu cel mai inalt varf, Mont Blanc (4807 m), in sud-est. Masivul central se afla in mijlocul Frantei. Paris, capitala Frantei se afla intr-o zona joasa de pe malul Senei. Alte rauri mari sunt: Loire, Rhone, Garonne.

    O natiune de fiermieri
 Franta are populatia cu cei mai multi fermieri. Solul si clima este favorabila culturilor. Nordul este racoros si cu clima blanda, avand circa 35mm de ploaie pe luna. In sud, clima e mai calda si mai uscata , vara cu temperaturi de circa 25 o C. Fermierii cultiva grau, orz, in, ovaz, sfecla de zahar, fructe si legume, cresc animale precum oi sau vite. Franta e cunoscuta pentru vinuri si branzeturi, iar bucataria e admirata si copiata de toata lumea.

     Paris, capitala
 Paris este centrul guvernului , al artei si al modei. E cel mai mare oras al Frantei-cu aproape o sesime din populatia tarii. Istoria lui e acum 2000 de ani include cladirile, care sunt un amestec de nou si vechi. Vizitatorii vin pentru a vedea Muzeul Louvre, mormantul lui Napoleon, Catedrala Notre Dame, Turnul Eiffel si alte monumente celebre.

   Viata de francez
  Cu toate ca Franta e o tara a pasunilor  si a padurilor, trei patrimi din populatia Frantei traieste in orasele si orase. Oamenii se intalnesc in cafenele si restaurante sau joaca bowling. Sporturile favorite sunt ciclismul, fotbalul, rugby si tenisul. De Ziua Bastiliei (14 iulie), Ziua Nationala a Frantei, au loc parade si se tin discursuri. Aceasta zi celebreaza inceputul Revolutiei Franceze din 1789.

     Un gigant industrial
  Dupa Paris, cele mai mari orase ale Frantei sunt Marsilia (principalul port), Lyon, Toulouse so Nice. Economia industriala e foarte dezvoltata in Franta. Fabricile lor produce multe bunuri incluzand: masini,aparate de zbor, chimicale, utilaje si textile. Pescuitul si mineritul sunt impotante. Franta are de asemenea o reputatie internationala pentru bunuri de lux, ca parfumuri si haine elegante. Cele mai rapide trenuri circula intre orasele Frantei si exista o buna retea de sosele
Antichitatea
In Antichitate, Franta  apartinea unui teritoriu celtic numit Gaul sau Gallia. A fost cucerit de Julius Caesar si a facut parte din Imperiul Roman timp de 500 de ani, pana la caderea Imperiului Roman de Apus, in secolul al cincilea.P e urma a fost cucerita de un popor germanic, numit franci, si introdus in imperiul lor. Numele de Franta provine din latinescul Francia, ceea ce insemna “tara francilor”.

 Oistorie zbuciumata
 Frata a devenit o tara independenta in secolul al IX-lea, dar nu a avut o limba unica pana in 1630, cand s-a infiintat Academia Franceza. A avut o istorie agitata, incluzand razboaie cu Spania si Anglia, si a fost condusa de conducatori inepti sau lacomi. Revolutia din 1789 a inlaturat regele si multe din regulile vechi, iar in timpul lui Napoleon Bonaparte (1799-1815), Franta a dominat Europa. A suferit  mari pierderi in cele doua razboaie mondiale, dar si-a revenit  si a ajuns un membru fondator al U.E. si o putere in lumea afacerilor.

  In jurul lumii
Franta a ocupat si colonii dincolo de ocean; din aceasta cauza asazi limba si cultura franceza se gaseste in locuri precum Quebec (Canada) si Africa de Nord. Inca mai exista multe colonii franceze in intreaga lume. Insula Corsica, aflata la 170 km de coasta sud-estica, e de asemenea o regiune oficila a Frantei.

Un comentariu: