sâmbătă, 26 martie 2011

Geografie:Vatican

     Vatican este cel mai mic stat din lume. Este situat in interiorul Romei, in partea de nord-vest, pe colina Vatican, de pe dreapta Tibrului. Teritorul sau (0.44 kmp) este ocupat de Piata San Pietro, cu basilica San Pietro si Capela Sixtina, de Palatul Vatican, cu peste 1000 de camere, de muzee si parcuri.
   Vaticanul ,care reprezinta capitala bisericii catolice, este condus de catre papa. El are calitate de sef al statului.Papa este ales de catre cardinalii din toata lumea.
    Statul papal Vatican a luat fiinta in secolul al VIII-LEA , dar independenta i-a fost recunoscuta abia in anul 1929. Locuitorii sai sunt numai barbati:preoti, calugari si soldatii care asigura paza statului.
     Mai jos  gasiti niste poze cu statul Vatican  si niste informatii despre ele.


Bazilica Sfântul Petru - vedere generală


                       




                                
 





Interiorul

Planul bazilicei este în forma unei cruci latine cu trei "nave".

Bazilica "Sfântul Petru" - Vedere interioară
Între stâlpii navei centrale, de la transept la absidă, se găsesc 39 de nişe, fiecare cu statuia unui sfânt întemeietor al unui ordin religios. În interior se poate admira un mare număr de statui în marmură, travertin sau bronz, printre care monumente funebre de Bernini (mormântul Papei Alexandru al II-lea), Antonio del Pollaiolo (mormântul Papei Inocenţiu al VIII-lea), Arnolfo di Cambio şi de Antonio Canova.
De o neasemuită frumuseţe este grupul sculptural "Pietà" al lui Michelangelo, realizat în tinereţe.

"Pietà" de Michelangelo
În mijloc, sub cupolă, se află altarul principal al papilor, dominat de un baldachin înalt de 29 metri, realizat în bronz de Bernini. În absidă se găseşte Scaunul episcopal al Sfântului Petru, susţinut de statuile a patru sfinţi învăţători ai Bisericii: Sf. Ambrozie, Sf. Augustin, Sf. Atanasie şi Sf. Ioan Gură de Aur.
Din apropierea coloanelor de susţinere a cupolei se coboară în grota Vaticanului, care reprezintă cripta bazilicei, unde sunt resturile clădirii iniţiale şi ale unui vechiu cimitir, unde ar fi fost mormântul Apostolului Petru. Aici se găsesc numeroase morminte ale unor papi, cardinali şi prinţi laici.
Din punct de vedere artistic, bazilica "Sfântul Petru" reprezintă triumful barocului roman, într-un moment al istoriei europene, în care Biserica Catolică căuta să se impună ca prestigiu faţă de creşterea puterii statelor naţionale, Franţa şi Spania.



           
                         
                                                   



 Capela Sixtină (italianăCappella Sistina) este capela palatului papal din Vatican şi este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 şi 1483, în timpul pontificatului Papei Sixtus al IV-lea. Se găseşte în dreapta Bazilicii Sfântul Petru şi este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se ţin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă şi datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.

Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime şi 13,41 metri lăţime, corespunzând - conform tradiţiei biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălţimea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereţii laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmoră. Capela are două părţi: una mai mare împreună cu altarul, rezervată ceremoniilor religioase, şi alta mai mică pentru credincioşi. În timpul solemnităţilor mai importante, pereţii laterali sunt acoperiţi cu tapiţerii executate de Rafael.

Planurile arhitectonice aparţin lui Baccio Pontelli iar lucrările de construcţie au fost executate sub supravegherea lui Giovannino de' Dolci. Primul serviciu religios a fost celebrat la 9 august1483 şi a fost dedicat Înălţării la cer a Fecioarei Maria.

                                                                          


Originea Muzeelor Vaticane se leagă de papa Iulius al II-lea, care după alegerea sa ca papă în 1503 a expus diferite sculpturi antice în grădina numită "Belvedere", permițînd artiștilor să le poată admira.
În 1734 Papa Clement al XII-lea a fondat Muzeul Capitolin într-un edificiu proiectat de Michelangelo); în 1756 și în 1767 au fost create în Vatican alte două mici muzee: cel de artă sacră și cel de artă profană.
Pașii decisivi au fost făcuți de papii Clement al XIV-lea și de Pius al VI-lea: Muzeul Pio-Clementin, realizat prin amplificarea Palatului apostolic din Vatican, din dispoziția acestor papi cu scopul de a găzdui sculpturile clasice.
Edificiul a fost realizat în stil neoclasic și mai apoi a servit de model pentru nenumărate alte muzee ale lumii.
În 1796, din cauza invaziei franceze, muzeul a pierdut mai multe opere valoroase, care însă au fost restituite după căderea lui Napoleon, în 1815.
O nouă secție a fost adăugată de papa Pius al VII-lea (Chiaramonti), care i-a și dat numele său, pe care-l are și azi: (Muzeul Chiaramonti).
Ultimul muzeu adăugat complexului a fost în 1973; acesta este dedicat artei religioase moderne și conservă operele eminenților artiști din sec. al X-lea: Novecento.


                                                                    parc Vatican

                                                                       

                                                                     parc Vatican



      Cam atata despre Vatican. Pe mine m-a impresionat foarte mult acest mic, mic stat! Sper ca v-a placut si voua la fel de mult ca mie!!!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu