marți, 12 iulie 2011

Metode eficiente de prevenire a anemiei

         Foarte multe persoane, in special femeile si copiii, sufera de anemie, fiind provocata de scaderea numarului de celule rosii din sange. Cel mai frecvent tip de anemie este cea feripriva, cauza a deficitului de fier.


    Anemia feripriva apare in momentul in care aportul de fier din alimentatie este insuficient, cand absorbtia fierului din intestin este deficitara sau cand organismul pierde sange  din cauza unei hemoragii (digestive, cel mai frecvent in ulcerele gastro-duodenale, in cazul cancerelor colorectale, sangerarilor menstruale abundente, parazitilor intestinali, utilizarea indelungata a aspirinei etc.).


 Oboseala si durerile de cap semnaleaza prezenta anemiei


  Deficitul de vitamine B6 sau B12 duce la alte forme de anemie. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei, substanta din celulele rosii ale sangelui, care transporta oxigenul de la plamani in restul organismului. Cand sangele nu contine suficienta hemoglobina, tesuturile si organele sufera din cauza lipsei de oxigen, manifestandu-se prin oboseala, scaderea capacitatii de efort, paloarea pielii, dispnee (dificultate in respiratie), dureri de cap etc.


  Dieta  bogata in fier si vitamine


Va prezentam cateva modalitati de a evita aparitia anemiilor si, in acelasi timp , de a va fortifica organismul:

  • Alegeti un regim alimentar  bogat in vitamine si nutrienti, care sa includa:
  • Fier- alimentele bogate in fier sunt carnea, in special ce a de vita, ficatul, boabele de fasole, lintea, cerealele imbogatite cu fier, spanacul, broccoli, sparanghelul, tofu, fructele uscate, merele, bananele, caisele;
  • Folat-acest nutrient si forma sa sintetica, acidul folic, se gasesc in citrice, banane, legume cu frunze  de culoare verde inchis, cereale, paste fainoase si paine fortificata;
  • Vitamina B12- este prezenta in carne si produse lactate. De asemenea, este adaugata in anumite cereale si produse din soia, cum este laptele de soia;
  • Vitamina C- alimentele care cntin vitamina C , cum sunt pepenii, citricele, fructele de padure, faciliteaza absorbtia fierului din intestin. Vegetarienii prezinta un risc mai mare de a dezvolta anemie feripriva. De aceea , pot avea nevoie de suplimente nutritive care sa contina fier si vitamina C.

          Beti mai putina cafea sau ceai, deoarece polifenolii si taninurile din compozitie pot interfera cu absorbtia fierului din intestin. Copiii au nevoie de o cantitate mai mare de fier pentru cresterea si dezvoltarea organismului. Femeile gravide sau cele care au o menstruatie abundenta trebuie sa solicite sfatul medicului in legatura cu posibilitatea administrarii suplimentelor de fier;

         Atentie la combinarea alimentelor din dieta zilnica! De exemplu, mancati un fruct la sfarsitul mesei, deoarece fructele  bogate in vitamina C si acizi stimuleaza absorbtia fierului;

             Este indicat sa consumati alimente bogate in fier si vitamine in stare naturala sau cat mai putin preparate termic:  50% din acidul folic si intre 10 si 30% din vitamina B12  se distrug la temperaturii ridicate.

   Depozitele de fier se refac dupa 6-12 luni de tratament cu fier

    Anemia feripriva se trateaza relativ usor si are un prognostic bun atunci cand cauza este deficitul de fier din alimentatie. Hemoglobina revine la normal dupa aproximativ doua luni de tratament cu fier. Suplimentarea acestuia trebui insa continuata ina 6 sau 12 luni, pentru refacerea depozitelor de fier ale organismului.  In general, pacientii varstnici au nevoie de tratament mai indelungat pentru corectarea anemiei.

Sursa: revista Farmacia Ta
    Dr. Camelia Diaconu

Imi cer scuze pentru eventualele greseli de scriere, dar articolul este mare si am scris repede.

Un comentariu: