vineri, 29 iulie 2011

Universul

   Se spune ca Universul este nemarginit. In schimb seapreciaza ca varsta lui este cuprinsa intre 15-17 miliarde de ani. El a luat nastere in urma exploziei "oului cosmic" (bing bang) adica marea explozie. Ulterior, materia rezultata din explozie s-a concentrat in stele, sateliti naturali, planete, comete, meteoriti si praf interstelar.Universul este intr-o continua expansiune .Galaxiile se indeparteaza unele de altele , iar spatiul dintre ele creste mereu.Asta inseamna ca in trecut Universul era mai mic decat acuma ,iar in viitor va fi mai mare decat  acum. 
    De aceea Universul este infinit in timp si spatiu. 


Galaxia Calea Lactee
 Galaxia este o aglomerare de milioane de stele. Centrul galaxiei  se numeste nucleu. In nucleu este adunata cea mai mare parte a stelelor din galaxie. In jurul nucleului se invartesc toate stelele care compun galaxia. Pamantul impreuna cu Soarele si toate celelalte planete fac parte din galaxia Calea Lactee.Aceasta contine aproximativ 200 de miliarde de stele.In noptile senine , Calea Lactee poate fi observata cu ochiul liber. Ea apare pe cer sub forma unei benzi luminoase. Calea Lactee este cea mai masiva galaxie pt. ca ea contine cea mai multa materie intunecata.


   Constelatiile sunt grupari mici de stele. Oamenii le-au denumit dupa conturul lor asemanator unor obiecte (Carul Mic ,Carul Mare), animale (Leu,Taut, Pesti etc) sau personaje mitologice (Hercule, Andromeda, Casiopee etc).


  Stelele  sunt corpuri ceresti fierbinti formate din gaze care ard permanent. Cam toate stele contin hidrogen si heliu ,dar compozitia chimica difera de la una la alta. De exemplu, recent s-a stabilit că stelele tinere conţin metale în proporţii mari in comparatie cu stelele foarte vechi (cu varste de cca. 9-12 miliarde ani). Odată "aprinse", stelele îşi iau energia, aproape pe tot parcursul vieţii lor, din fuziunea hidrogenului cu heliul, care are loc în regiunile lor centrale. Stelele degaja lumina si caldura ,fiind singurele corpuri ceresti care au lumina si caldura proprii. 
  In functie e temperatura lor stelele sunt rosii, galbene si albastre.
 Stelele rosii au o temperatura de cca.3000ºC    si sunt cele mai reci.
 Stelele galbene ,asa cum este Soarele, ajung la o temperatura de 5500ºC
 Stelele albastre sunt cele mai fierbinti.Au 30000ºC. O astfel de stea este Sirius. 


  
   Constelatii: 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu