duminică, 22 mai 2011

Revolutia in Franta

    "Vechiul regim" cuma fost numit sistemul politic al Frantei pana in 1789 era organizat conform princiupiului medieval al starilor. Astfel populatia Frantei  era impartita in 3 stari :
 -starea I era formata din clerul superior (oamenii bisericii)
 -starea aII-a era formata de nobilime

 -starea aIII-a era formata din restul populatiei ,adica aprox. 96%din populatie


   Primele doua  starii aveau numeroase privilegii fapt ce i-a nemultumit pe reprezentantii starii a treia. Sub impactul ideilor iluministe starea a teia a cerut egalitatea tuturor cetatenilor si trecerea Frantei de la monarhie absoluta la monarhie constitutionala.
  In primavara anului 1789 a  fost aleasa adunarea starilor generale (ASG)  ce avea rol de parlament si nu se mai intrunise din anul 1614.  Adunarea si-a deschis lucrarile la 5 mai 1789. Nemultumiti ca propunerile lor nu sunt luate in seama reprezentantii starii a treia s-au separat la 17 iunie si au format adunarea nationala constituanta (ANC).  Atunci cand regele Ludovic al XVI-lea a incercat sa dizovle aceasta adunare populatia Parisului s-a revoltat si a  daramat inchisoarea Bastilia.  In amintirea  acestui eveniemnt data respectiva  a fost denumita Ziua Nationala a Frantei. (14 iulie si anul a fost 1789).
    La 26 august este adoptata "Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului" document ce va sta la baza constitutiilor din Franta.
   In anul 1791 este adoptata o noua constitutie conform careia Franta  devenea monarhie constitutionala. Totodata era pus in aplicare principiul separarii puterilor in stat. La 21 septembrie 1792 Franta devine republica. Regele a fost considerat tradator de tara si a fost judecat condamnat la moarte si executat in  ianuarie 1793.
  In anii urmatori societatea franceza si-a definitivat forma de organizare rezultata in urma Revolutiei.
  Revolutia franceza a fost un punct de cotitura in istoria omenirii promovand separarea bisericii de stat si laicitatea statului.


  Sursa: ora de istorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu