http://maps.google.ro/maps?hl=ro&q=cetatuia%20negru%20voda&gs_sm=e&gs_upl=17861l20719l0l20839l19l13l0l0l0l0l487l3428l0.6.1.4.2l13l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&biw=1024&bih=637&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=il
Link-ul de mai sus duce la harta. Astfel puteti vedea unde este localizata Manastirea Cetatuia Negru Voda. Ar fi de prisos sa va spun eu , intelegeti mai bine daca vedeti.
|
Biserica Manastirii
|
Sapaturile arheologice efectuate de-a lungul timpului pe muntele Leaota, cat si la baza acestuia, au scos la iveala un important complex dacic, datat din secolul al V-lea i.Hr.Pana acum , cea mai veche cetatuie dacica era cunoscuta la sud de Carpati, dar arheologii cred ca pe locul manastirii a existat o cetate fortificata cu ziduri de piatra, groase de 2,50 m si aceasta ar fii acum cea mai veche cetatuie dacica.
Importanta asezarii este evidentiata si ed edscoperirea celor trei bazine sapate in piatra pentru libatii [libație=omagiu adus divinitatii prin gustarea si apoi varsarea a unei cupe cu vin,lapte s.a.], un sanctuar religios cu o stela solara, unde se celebrau sarbatorile solstitiului.
Stelă=este un mic monument comemorativ in forma de coloana , alcatuit dintr-un singur bloc de piatra si purtand de obicei inscriptii sau sculpturii.
Este vorba de o piatra uriasa ,cioplita ca un obelisc (aici afli ce este un obelix), care, datorita eroziunii diferentiate a stratului de roca si a timpului, s-a rupt in mai multe bucati. Langa aceasta stela au fost descoperite vetre de cult. Una dintre cele trei pesteri existente in zona asezamantului monahal poarta denumirea de Pestera Mosului; in traditiile populare romanesti, "Mosul" reprezinta imaginea lui Zamolxis sau a Marelui Preot. Pe peretele exterior al bisericii, in spatele pesterii, se disting trasaturile "Cavalerului Trac", sapate in stanca.
De aici afli informatii despre "Cavalerul trac" .
Trei biserici mari de zid, care se succed pe perioada secolelor XIII-XVIII reprezinta un complex de monumente feudale cu caracter unicat.
Prima biserica zidita de Negru Voda la 1215 a fost asa precum spune cronica "mare, frumoasa si inalta". In exterior si in naos s-au gasit fragmente de fresca . Din cauza unui cutremur biserica este distrusa, cam prin 1250. Voievodul a ridicat alta biserica ,in apropierea celei dintai, mai spre albia raului, care a fost ruinata in timpul unor inundatii. Asa s-a intamplat si cu al treilea lacas de cult.
"La stavilare"- sunt numite urmele unui zid cu o grosime de 6 m. Acest zid bara intreaga Vale a Dambovitei. Se presupune ca era folosit pentru stavilirea apelor raului Dambovita, in vremuri de restriste (situatie grea), penrtu a inunda Valea Chiliilor si Valea lui Coman.
Pe drumul ce urca spre manastire aproape fiecare colt de stanca pastreaza urme ale celor care au trait aici. Razboinicul sapat in piatra cu spada in forma de cruce in mana dreapta, inscriptiile de origine dacica, versetele biblice, crucifixurile daltuite in stanca, treptele, toate dau un aer aparte acestor locuri.
Pe malul drept al Dambovitei, opus Cetatuii , se gaeste un grup de stancii golase, numite Coltii Doamnei, care sparg peisajul.Legenda spune ca de pe acesti colti s-ar fi aruncat doamna lui Negru Voda, crezand ca va fi prinsa de tatari.
In apropierea troitei actuale se pot distinge patru urme de pasi, sapate in stanca,atribuite, de asemenea,lui Negru Voda. Legenda spune ca stanca s-a topit datorita evlaviei voievodului.
Se presupune ca acesta ar fi locul unde Basarab I l-a invins pe Carol Robert de Anjou in 1330, iar Vlaicu Voda a repurtat o mare victorie la 1368, in lupta cu Nicolae, voievod al Transilvaniei.
La 100 de pasi de Cetatuie se afla Chilia lui Negru Voda. Are o intrare in forma de usa, cu o mica fereastra. Interiorul acestei chilii il formeaza o camera boltita, lunga de 1.80 m, lata la intrare de 0,95 m si inalta de 3 m. In aceasta incapere era depozitat tezaurul in timpul invaziilor tatarilor. Chiliile de pustnici sunt incaperi sapate natural in stanca, greu accesibile vizitatorilor.
Este un loc minunat! Sper sa ajung si eu acolo vara asta sau urmatoarea. Daca a fost cineva e invitat sa-si spuna impresiile!
Sursa articolului o reprezinta revista "Terra". Am incercat sa sustrag informatiile nu sa copiez, acolo uned s-a putut.
Aici vedeti mai mule imagine din manastire si aflati date legate strict de ea.
P.S. Ma scuzati daca am mai facut greseli de scriere, dar articolul este destul de mare si nu i-am dat copy-paste ci am preferat sa ma implic in scrierea lui cu imagini, date pe care le mai stiu si eu sau le-am aflat... Multumesc pentru intelegere!
|
Pestera Mosului |
|
Valea Chiliilor
|
|
Pestera Mosului-interior |
|
Inscriptii dacice
|
|
Urmele pasilor lui Negu Voda |
|
Manastirea/Cetatuia Negru Voda
|